Angkor Thomin kuuluisa hymy Bayonin temppelissä

Toinen temppelimme Kambozan Siem Reabin temppelikaupungissa oli paikalliselta nimeltään Bayonin temppeli ja alueena siis edelleen temppelikaupunki Angkor Thom. Kuuluisaksi temppelin tekee kuitenkin sen patsaisto, joka esittää neljään eri ilmansuuntaan Angkorin Hymyn. 

Kuuluisa hymy

Angkorin hymy on samanlainen kaikkiin
ilmansuuntiin katsottaessa. 

Tuo mystinen hymy on suomalaisillekin tuttu, sillä se koristaa monen olohuoneen seinää. Askossa on jo vuosia ollut suosittu sisustuskuva Angkor Smile -patsaasta. 


Angkor Thomin Bayonin palatsiin kuljetaan pitkän pylväskäytävän kautta. Sen jälkeen kiivetään hieman portaita ja ollaan yläpihalla. Siellä on pitkiä käytäviä ja viidakon reunustama sisäpiha. Lisäportaiden jälkeen päästään temppelin huipulle, jossa hymypatsaita on kaikkialla ja kaikki niistä osoittavat kaikkiin ilmansuuntiin!

Varjoisat käytävät on kuvioitu upein
kaiverruksin ja niitä on myös ovien päällä. 

Tämä Angkor Thomin palatsialue katosi rakentamisensa jälkeen muutaman sadan vuoden mittaisen jakson ajaksi viidakon uumeniin ja löydettiin vasta 1940-luvun paikkeilla. Se on hämmästyttävä aarreaitta ja luultavasti maailman suurin temppelialue. Kuten edellisessä kirjoituksessani jo kerroin, on alueella 27 isoa temppeliä ja useampia satoja pieniä temppeleitä. Tarkkoja lukuja ei ole saatavilla mistään. Saattaa olla, ettei kaikkia ole vielä edes löydetty. 




Myös Bayonin seinissä on kuvattu tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä - taisteluita, rakkautta, arkielämää ja tanssia. Alueen entisöinti on jatkunut jo yli 80 vuotta, mutta on yhä edelleen kesken. Jatkuvasti löytyy uusia temppeleitä ja uusia temppeleiden kiviä, jotka täälläkin on pinottu takapihalle kuin valtava palapelivarasto. Sillä erotuksella tietysti, että osa kivistä takapihallakin on vain kulkureittiä, jonka päälle voi kiivetä kuvaamaan ja osa kivistä on museoaarteita 1400-luvulta, jotka on pinottu reunustoille hieman korkeammiksi kasoiksi. 


Taustalla arkeologinen palapeli?


Kun lopulta pääsee Bayonin huipulle, löytää sieltä 2020-luvun hienoimmat poseerauspaikat. Ehkä nämä sosiaalisen median suosituimmat selfie-pisteet ovat aikanaan tuoneet viilennystä sisällä olijoille. Näköalat ikkunoista ovat kuitenkin hauskat - niistä kaikista näkyy Angkorin hymypatsas, eikä juuri muuta!

Kaunein ikkuna temppelissä?

Tai ehkä sittenkin tämä?
Upea, eikö totta?
Eikä ikkunanpieluskaan ole hullumpi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vung Tausta Phan Thietin paratiisirannalle

Reppureissu Aasiassa alkaa Bangkokissa (ja viidenkympin villitys jatkuu)

Ho Chi Minhistä lentäen Thaimaan Phuketiin