Ta Prohmissa Indiana Jonesin ja Lara Croftin kuvauspaikoilla

Reppureissullamme Siem Reapissa yksi vierailluista temppeleistä oli Ta Prohm. Se on erityisen kuuluisa kahdesta eri syystä: ensinnäkin temppelialueella puut ovat valloittaneet maiseman ja ne tunkeutuvat temppeleiden kattojen läpi juurakoiden peittäessa rakennusten alaosat sekä musertaen temppeleitä kappaleiksi. Toiseksi juuri tämä temppeli on ollut kuvauspaikkoina niin Indiana Jones ja tuomion temppeli kuin Lara Croftin Tomb rider -elokuvissa juuri tästä syystä. Paikka vaikuttaa todella muinaiselta.

Melkein filmitähti, Indiana Pihlajaniemi

Ai niin, on tämä temppeli kuuluisa myös siitä syystä, että se on osa maailman seitsemää ihmettä eli Angkor Thomin -temppelikaupunkiakin, jos unohdin mainita sen!

Portti Ta Prohmiin viidakossa

Tämä oli ainoa käymistämme temppeleistä, jossa oli jollakin tavoin ohjattu turistien kulkemista aidoilla ja poluilla. Syynä ei ehkä ollut kuitenkaan muinaisaarteiden säästäminen vaan ennemminkin turvallisuus - reitti kulki myös romahtamiskunnossa olevien rakennusten halki. Ne oli tuettu erilaisin tukiraudoin sekä kehikoin. 

Pieni kuva palatsin seinästä Ta Promissa. 

Ta Prohmin temppelialueelle mennään valtavan korkeiden puiden välistä, portin kautta. Joka puolella on valtavia jättipuita, suurempia kuin koskaan aiemmin näkemämme.  Puilla oli uskomattoman isoja juurakoita ja ne olivat levinneet kaikkialle kuten viidakossa tietysti voi käydäkin. Nämä temppelithän olivat hylättyin 1400-luvulta aina 1900-luvun alkupuolelle asti eli aikaa puiden kasvuun on ollut sellaiset 500 vuotta. 

Ta Prohmissa on paljon erilaisia rakennuksia, jotka ovat sortuneet juurien takia tai sortumaisillaan. Juuret ovat kasvaneet kattojen läpi, seinien välistä ja aitojen päälle. Niiden alaosassa ihminen voi seistä juurakossa tuntien olonsa todella pieneksi. (Tiedän, toistan itseäni, mutta tämä näkymä oli kerta kaikkiaan uskomaton! Kokemus oli ehdottomasti "kerran elämässä" -tunteella, vaikka haluaisimme kyllä palata joskus vielä takaisinkin ja pidemmän ajan kanssa.) Vaikka puita oli katkottu latvoista, juuret oli jätetty paikoilleen, kuten tässä alla olevassa aitakuvassakin. 

Juurten valtaama aita

Jättimäiset puunjuuret tunkevat
kaikkiin rakennuksiin. 

Koska tämä oli temppeleistä jo kolmas, alkoi päivän helle vaikuttaa. Lämpötila nousi jonnekin noin neljäänkymmeneen asteeseen, kosteus viidakossa oli valtava ja väkeä oli joka paikassa suuria määriä. Tämän jälkeen meitä alkoi jo vaivata pahanlainen temppeliöveri - valtavan viriketulvan ja nähtyjen asioiden jälkeen, mikään ei oikein enää tuntunut miltään. Päämme olivat täynnä näkyjä, kuvioita, tunteita ja suunnatonta ihmetystä. Päätimme hoipperoida takaisin mopotaksillemme ja jatkaa vielä yhteen kohteeseen. 

Kuuluisin temppelirakennus

Juurakoiden koko näkyy, kun sen
suhteuttaa ihmisen pituuteen. 


Ps. Tässä on muuten linkki hauskaan blogiin, jossa kerrotaan enemmän Kambozan historiasta ja myös Angkor Thomin kaupungista: https://kerranelamassa.fi/kambodza-matkailu/angkor/. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vung Tausta Phan Thietin paratiisirannalle

Reppureissu Aasiassa alkaa Bangkokissa (ja viidenkympin villitys jatkuu)

Ho Chi Minhistä lentäen Thaimaan Phuketiin